zaterdag 8 oktober 2011

Echte Nederlanders

Wat later op de avond. 'Wisten jullie dat veel in Nederland uitgeprocedeerde asielzoekers naar Portugal gaan'. Dat hoorden we gisteravond aan het tafeltje naast ons op het terras. Nederlanders dus. Landgenoten die, zo bleek later, met een boot al in verschillende havens in Portugal hebben gelegen. Hadden na een jaar in de haven van Lissabon nu besloten de haven van Vila Real de Santo Antonio als ligplaats te nemen. We vangen nog iets op over wel of niet straffen en wel of niet aanpakken van ... Echte Nederlanders, die zich niet zo met Nederland bezig willen houden, daar ogenschijnlijk niet zoveel meer mee hebben. Maar schijn bedriegt.
Ondertussen maken we gebruik van de draadloze internetverbinding op het plein. Blijven met behulp van de app van Voetbal international op onze Ipad 'live' op de hoogte van de verrichtingen van 'onze' jongens. Bij het verlaten van het terras kunnen we het als 'echte' Nederlanders niet laten: 'we hebben zojuist contact gehad met de bondscoach en die laat weten dat zijn jongens zojuist met 1-0 hebben gewonnen van Moldaviƫ'. 'Waar gaat het over', zegt zij. En vervolgens zelf antwoordend: 'oh over voetbal zeker, daar hebben we niet zoveel mee'.


Om een uur of twaalf steken we de Guadiana over en stappen aan Spaanse wal in Ayamonte. Bij het verlaten van het grensplaatsje, op weg naar de stad Huelva, worden we verrast door een verkeersbord dat aangeeft dat er een heuveltje volgt met een stijging van maar liefst 20%, Bienvenido a Espagna. Met een klein verzetje draaien we daarna de kuiten weer wat soepel.
De provinciale weg naar Huelva is niet spectaculair. Het is een overbruggingsstuk naar het Donana-natuurgebied. We komen eerder aan dan verwacht. Vlak voor we de stad binnenrijden vrezen we de grote brug met al het snelverkeer te moeten gebruiken, maar twee Spaanse fietsers wijzen ons de weg naar een lange fiets- en loopbrug. Deze is slecht aangegeven voor vreemden. We krijgen een geweldig zicht op de stad, de haven, de rivier. De avondzon kleurt de stad. Eenmaal in het centrum van de stad valt op dat Spanje veel levendiger is in vergelijking tot Portugal. Op een plein klinkt muziek. Merenque, salsa, spaanse popmuziek. We willen de Portugezen zeker niet tekort doen, maar na drie weken zijn we wel een beetje toe aan 'ons' Spanje.


Op internet hadden we al eerder een 4 sterren hotel gereserveerd voor weinig geld. Na tienen 's avonds gegeten en daar ook nog eens onverwacht 20% korting. 'Precio Anticrisis 20%'. We blijven echte Nederlanders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten